Joc espontani

Joc espontani

Algunes setmanes després de l’inici de curs i finalitzant gairebé la fase d’adaptació, la Llar d’Infants MDP es capbussa en el treball dels seus eixos vertebradors. Des de la nostra Llar d’Infants donem molta importància al joc espontani, al joc no estructurat. El joc no és una activitat secundària, és un dret dels nens i les nenes, tal i com ho recull les Nacions Unides en l’article 31 sobre la convenció dels drets dels infants.

Així doncs, per a nosaltres el joc esdevé una activitat necessària per al creixement i el desenvolupament de manera saludable. Els infants exploren noves sensacions, ells decideixen com, quin i amb qui volen jugar, estableixen les seves pròpies normes, trien els materials i decideixen els seus objectius sense la intervenció d’un adult.

Allò que els nens i nenes aprenen i experimenten quan es diverteixen és generalitzable en moltes altres situacions de la seva vida diària, per tant, els podrà ajudar a exterioritzar pensaments i emocions, resoldre conflictes i fer front a possibles pors.

Si els infants tenen llibertat per a decidir, el divertiment en si dura poc perquè passen la major part del temps pensant-lo, consensuant què faran, amb qui i com, de manera que treballen la creativitat, la imaginació i la fantasia a més de les habilitats socials. Jugar és igual a aprendre i jugant s’aprèn tot.

Per acabar, també és important destacar que el joc lliure millora l’autoestima, és creatiu, transmet valors, socialitza, fomenta l’autocontrol, fixa els coneixements, afavoreix la comunicació, dona agilitat, destresa i ensenya.

L’alumnat no necessiten grans contenidors amb joguines, sinó objectes que despertin el seu interès i les seves ganes de passar-ho bé, perquè l’objectiu del nen o nena no és la joguina, que només sorprèn quan s’obre la caixa, sinó el joc.

Categories