És ben sabut que les capacitats al llarg de l’educació infantil es desenvolupen millor a partir del joc i la simbolització. Està demostrat que allò que el nen aprèn a través d’un joc es transfereix a altres conductes. Per la qual cosa podem afirmar que el joc és una activitat que desperta la intel·ligència.
Coneixent aquesta certesa a l’escola MDP Igualada es desenvolupen els ambients. Aquests, són diferents espais d’aprenentatge, de relació i comunicació on a partir de diferents propostes els infants poden actuar, observar, experimentar, construir, inventar, imaginar, compartir, relacionar-se, emocionar-se…i interactuar amb els altres.
Aquest plantejament de treball respon a la necessitat que mostren els infants de jugar i relacionar-se. És una manera de poder donar resposta als interessos i necessitats dels infants i respectar els diferents ritmes d’aprenentatge. És essencial generar espais on es donin condicions favorables perquè els infants construeixin els seus propis aprenentatges a partir del joc, l’experimentació i la col·laboració.
Els alumnes de la classe dels esquirols, les cigonyes i les girafes escullen l’ambient lliurement segons les seves necessitats i interessos. Els ambients es canvien cada trimestre i s’adapten a cada època de l’any. Aquest trimestre es realitzen els ambients de: joc simbòlic; artístic; minimons; dits fins; disfresses, taula de llum; modelatge; construccions i sorral.
Els infants disposen d’un temps d’experiència activa, construïda per l’adult, però reconstruïda per ells mateixos, on nens i nenes es reuneixen per explorar diverses possibilitats de joc i dels materials.
Els ambients segueixen el model socioconstructivista, el qual parteix d’un aprenentatge significatiu per part de l’alumne, que té en compte els seus coneixements previs i en el qual destaca la gran importància que té la relació amb els companys/es.