Al segon cicle d’Educació Infantil treballem la consciència fonològica, és una habilitat que implica la capacitat de reconèixer i manipular els sons del llenguatge oral. Treballar la consciència fonològica és una tasca important que contribueix al desenvolupament integral dels infants i és fonamental pel bon desenvolupament de la lectura i l’escriptura dels infants.
És a dir, per poder parlar i llegir bé, els infants han de tenir consciència que el llenguatge es compon de petits sons que es corresponen amb les grafies del llenguatge escrit.
Per això, juguem amb els sons i ajudem l’infant a descobrir les relacions entre les paraules i els seus components sonors a través d’activitats lúdiques i divertides com ara jocs d’escoltar, d’identificar rimes, separar síl·labes, reconèixer els sons inicials o finals de les paraules, imitar sons d’animals o sons de l’entorn, discriminació auditiva… Però és molt important i fonamental per desenvolupar aquestes activitats assegurar una escolta activa.
Així doncs, el treball que fem de consciència fonològica a l’Educació Infantil ajuda els infants a millorar la seva capacitat per comprendre i produir el llenguatge oral i escrit. A més, pot ajudar a prevenir dificultats de lectura i escriptura en el futur, ja que proporciona una base sòlida per al desenvolupament de les habilitats fonològiques necessàries per a la lectoescriptura.